Acest site este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013
Pentru informatii detaliate despre celelalte programe cofinantate de Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati http://www.fonduri-ue.ro
SICOR


SERVICII

Informare si consiliere profesionala

Serviciile oferite se vor axa in principal pe interventia integrata, precum informare si consiliere profesionala, asistenta in planificarea carierei si cautarea unui loc de munca, servicii de mediere, interventie personalizata, activitati ce vor contribui calitativ si cantitativ la cresterea gradului de integrare pe piata muncii.

Testarea aptitudinilor si schitarea profilurilor profesionale

Aceasta activitate este in stransa legatura cu activitatea de selectie, reprezentand inca o etapa in stabilirea grupului tinta si presupune evaluarea reprezentantilor grupului tinta prin aplicarea unor teste de evaluare de personalitate, aptitudini, profil psihologic, utilizand chestionare din bateria de teste psihologice de aptitudini cognitive, stabilirea compatibilitatii dintre nivelul formarii profesionale, aspiratiile persoanei si posibilitatile de ocupare pe piata fortei de munca, schitarea de profiluri profesionale care sa se adapteze la oportunitatile de lucru detectate, pentru membrii grupului tinta.

Medierea muncii

Se vor desfasura activitati de informare, consiliere si mediere, consultarea listelor privind locurile de munca vacante, intocmirea documentelor necesare angajarii, intocmirea planului individual de mediere, stabilirea unor contacte cu diferiti angajatori, informare privind facilitatile pe care le au somerii la angajare, conform legislatiei in vigoare.

Initiere in afaceri

Aceasta activitate are la baza selectia din grupul tinta a persoanelor asistate cu potential in inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri in mediul rural, persoane care deja au parcurs sesiunea de mediere si consiliere profesionala, precum si cursurile de competente antreprenoriale.

Sesiunile de asistenta si consultanta vor consta in: discutii/interviuri personale cu grupul tinta; cresterea abilitatilor antreprenoriale, analizarea impreuna cu persoanele asistate a resurselor materiale, umane si financiare de care acestia dispun si pe care le pot utiliza in pornirea unei activitati economice independente, oferirea de suport/asistenta juridica privind alegerea formelor juridice prevazute de legislatie pentru desfasurarea activitatilor economice propuse, asistenta pentru infiintarea unei forme juridice si inceperea activitatii economice.

Formare profesionala

Participarea grupului tinta la programele de formare profesionala se va realiza numai in urma desfasurarii activitatii Centrelor mobile de furnizare servicii integrate - organizarea si desfasurarea serviciilor de informare si consiliere profesionala.

Persoanele din grupul tinta, evaluate, vor fi indrumate catre: formare profesionala si/sau manageriala pentru inceperea unei activitati pe cont propriu.

Vor fi organizate urmatoarele tipuri de cursuri:
- curs Vanzator - 2 serii
- curs Management (Competente antreprenoriale) - 2 serii
- curs Coafor/frizer - 2 serii
- curs Dulgher/tamplar/parchetar - 2 serii


Toate programele de formare profesionala vor cuprinde module privind sanatatea si securitatea la locul de munca, precum si module privind managementul si protectia mediului inconjurator.

Cursurile sunt finalizate cu sutinerea unui examen de absolvire, in urma caruia se elibereaza un certificat recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de catre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Continutul acestui material nu reprezinta in mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului Romaniei